“Neem tijd voor jezelf!”

terug naar Uit de praktijk

Madeleine is alleenstaande moeder van 3 kinderen en werkt parttime als huishoudelijke hulp.

Het werk valt haar fysiek zwaar. ‘Door de jaren van intensieve zorg voor mijn oudste zoon met een ernstige nierziekte en voor mijn jongste zoon die autisme heeft, voel ik me uitgeput. En ik stond er ook vrijwel altijd alleen voor. Vader is uit beeld en mijn familie woont niet in de buurt’.

Behoefte aan begrip

Madeleines oudste zoon woont nu in een beschermde woonvorm, maar de zorg voor hem is er nog steeds. Zijn nierfunctie loopt steeds verder terug en eigenlijk moet hij zo snel mogelijk een niertransplantatie. ‘Ik laat nu onderzoeken of ik zelf een nier aan hem kan afstaan’. Haar dochter van 13 en haar zoon van 16 wonen nog thuis.

Door de jarenlange zorg voor mijn kinderen is werk altijd op de tweede plaats gekomen’. Madeleine heeft een aantal uren vast werk, maar ook een deel op oproepbasis. ‘Contact met collega’s heb ik niet. Dus ik kan ook niet met een collega ruilen als het mij niet uitkomt in verband met de zorg voor mijn zoons.’
Madeleine is geboren in Zweden. Hoewel zij goed Nederlands spreekt, vindt zij het lastig om uit te leggen waar ze mee zit. ‘Ik heb toch het idee dat ik mij in het Nederlands minder goed kan uitdrukken. En niet goed duidelijk kan maken wat de combinatie werk en mantelzorg voor mij als alleenstaande moeder betekent. En waar ik behoefte aan heb. Ik zou graag begrip hebben voor mijn situatie. En ook respect voor de manier waarop ik in mijn eentje voor mijn kinderen zorg’.

Hulp vragen is niet altijd eenvoudig

Om hulp vragen vind Madeleine niet altijd makkelijk. ‘Mijn vriendinnen hebben zelf ook een druk leven en ik wil me aan niemand opdringen’. Omdat Madeleine geen familie in de buurt heeft die kan bijspringen, is “Vraagelkaar” in Dronten een uitkomst: ‘dankzij dit initiatief heb ik iemand gevonden die mij helpt met de tuin’.

Bewust tijd maken voor ontspanning

Gelukkig vindt Madeleine ondanks alles wel momenten om bij te tanken. ‘Wandelen of fietsen aan zee werkt voor mij heel ontspannend, daar maak ik bewust tijd voor. Ook zit ik op een schrijfcursus, dat geeft mij energie’. Madeleine staat ondanks alle zorg en tegenslagen positief in het leven. ‘Ik heb een hechte band met mijn kinderen. Ik ben trots en blij met hun. Wij hebben veel plezier met elkaar’. Andere mantelzorgers krijgen van Madeleine het advies: ‘Doe vooral leuke dingen, neem tijd voor jezelf en zoek ontspanning’.

Interview door Lenette van Tiehoven en fotografie Angeline Swinkels

Wil je meer weten? Stuur ons dan een e-mail! Contact